Vi er klare for å utnytte verdifull innsikt og erfaringer fra 2023

Den norske bygg- og anleggsbransjen har hatt et tøft år, men sammen må vi se fremover. Det tror vi at vi gjør med fornyet fokus på bærekraftig utvikling og en forpliktelse til å gjøre det som er riktig. Vi opplever at ved å prioritere god tid til å investere i utviklingen av Byggesøknaden.no, bygge relasjoner på tvers av bransjen og sikre gode kundeforhold i byggebransjen skaper vi en bedre og smartere bransje sammen.

Godt samarbeid sammen med bransjen

Digitale byggesøknader er en voksende trend i byggebransjen. Bruken av disse bidrar til miljøvern ved å redusere papirforbruk og øker effektiviteten til mer verdiskapende arbeid. Til tross for endringsutfordringer, ser mange fordelen med løsningen. Veiledning av tjenesten spiller en viktig rolle i denne overgangen, og der har vi i Byggesøknaden gode medarbeidere som alltid er på ballen.

Byggesøknaden.no samarbeider tett med fagskoler

Undervisning om digitale løsninger og Byggesøknaden.no er også noe vi har gjennomført ved flere anledninger gjennom året. For eksempel besøkte vi Fagskolen i Agder tidligere i år, hvor vi demonstrerte fordelene med digitale byggesøknader, noe som fikk positiv respons. I tillegg har vi tett dialog med Fagskolen Vestfold og Telemark som tar i bruk løsningen i egen undervisning. Dette synes vi er utrolig gøy.

“Fagskolen Vestfold og Telemark har integrert studentversjonen av Byggesøknaden i sin undervisning for å gi studentene praktisk erfaring med de nyeste digitale verktøyene som brukes i byggebransjen. Denne innovasjonen styrker studentenes kompetanse i digitale byggesøknader, noe som er essensielt i dagens teknologidrevne arbeidsmiljø. Ved å bruke Byggesøknaden får studentene hands-on erfaring med prosesser de vil møte i den virkelige verden, noe som forbereder dem på fremtidige yrkesroller og gjør dem mer attraktive på arbeidsmarkedet. Samarbeidet med Byggesøknaden understreker skolens fokus på relevante, yrkesrettede utdanninger som møter de faktiske behovene i arbeidslivet.”

– Roar Kjendalen og Pål Langvik, faglærere ved Fagskolen Vestfold og Telemark
Fagskolen Vestfold og Telemark
Roar Kjendalen og Pål Langvik

Fremtiden ser lovende ut for digitalisering i byggebransjen. Ved å starte med å integrere løsningen allerede i undervisningen er vi på god vei. Vi håper og tror dette er noe studentene kommer til å ha glede av den dagen de skal ta i bruk løsningen i arbeidslivet.

Stor tillit og samarbeidsvilje på tvers av bransjen

I tillegg til at vi har hatt tett dialog med skolene, så har vi også en viktig og tett dialog med våre kunder og samarbeidspartnere. Gjennom hele dette året har vi foretatt flere intervjuer og undersøkelser for å kartlegge hva som skal til for å gjøre tjenesten enda bedre. Engasjementet og bidraget fra både samarbeidspartnere og kunder er helt fantastisk. Det er dem som er med å skaper løsningen sammen med oss. Det viser hvor stor tillit og samarbeidsvilje vi har sammen på tvers av bransjen.

“Vi i Direktoratet for byggkvalitet har i flere år jobbet for digitalisering av byggesaksprosessen. Fellestjenester BYGG er direktoratets digitale regelverksplattform som kontrollerer og sender inn byggesøknader til riktig kommune. Plattformen er utviklet sammen med dyktige leverandører i byggenæringen, og blant tjenestene som tilbys er digitale nabovarsler i byggesaker.

Nå, i desember, kan vi feire at over 3,5 millioner naboer har mottatt digitale nabovarsler. Så langt har utbyggere og privatpersoner til sammen spart nær 1 milliard kroner, bare i porto. Et godt resultat å ta med seg inn i juleferien, det!”

– Mehrab Afradi, Avdelingsdirektør digital tjenesteutvikling, DiBK
Mehrab Afradi

Det er helt fantastisk at 3,5 millioner naboer har mottatt digitale nabovarsler. Resultatene Mehrab Afradi fra Direktoratet for byggkvalitet viser til kjenner vi oss godt igjen i. Til tross for at året har vært tøft, så ser vi likevel at bruken av digitale søknader i byggebransjen har økt.

Takk for en fint år!

I det store og hele, ser vi tilbake på 2023 med takknemlighet for de lærdommene året har gitt oss, og mot 2024 med forventninger om nye muligheter. Vi er glade for å ta med oss verdifull innsikt inn i det kommende året og er forberedt på å utnytte de mulighetene dette vil generere. Dine tilbakemeldinger, dine meninger, og dine behov vil alltid være en prioritert drivkraft for oss. La oss fortsette å jobbe sammen og utforske det kommende året med optimisme, engasjement og en urokkelig vilje til å innovere og forbedre. Vi gleder oss til å vandre inn i 2024 med dere. Tusen takk, igjen, for et fantastisk 2023.

Kasper Storch, Petter Skotvold og Dag Øyvind Lien