Søknad uten ansvarsrett

Med Byggesøknaden kan du sende søknad uten ansvarsrett på vegne av tiltakshaver.

Søknad uten ansvarsrett skiller seg fra ettrinnssøknad og søknad om rammetillatelse ved at det ikke er krav om ansvarsrett. Dette er en søknad om byggetillatelse for små og enkle tiltak, som kan fylles ut av tiltakshaver selv. Hvilke typer tiltak dette gjelder, finner du ved å lese saksbehandlingsforskrifens § 3-1. Dersom tiltakshaver ønsker å sette denne jobben bort til en profesjonell søker, kan søkeren utarbeide et utkast av søknaden på vegne av tiltakshaver.

Grunnet en juridisk vurdering av DiBK, er det foreløpig ikke mulig for ansvarlig søker å sende inn søknaden direkte på vegne av tiltakshaver. Det er heller ikke mulig å delegere rettighet i Altinn da det er sperret for dette av DiBK.

I Byggesøknaden kan søknaden sendes inn på to måter:

  1. Tiltakshaver kan gjøre en avtale med ansvarlig søker om at søker påtar seg rollen til tiltakshaver og sender inn søknaden med sin signatur.
  2. Det andre alternativet er å utarbeide søknaden og så la tiltakshaver signere. Dette gjøres ved å opprette en egen bruker til tiltakshaver og dele lenken til søknaden med tiltakshaver.

Trenger du en mer detaljert veiledning, gå til vår Ofte stilte spørsmål-siden.

Et eksempel på søknad uten ansvarsrett på Byggesøknaden.no

Kom i gang med Byggesøknaden